niedziela, 17 maja 2015

Wybuchowa sałatka Ani.


Przepis na wybuchową sałatkę dostałam od mojej przyjaciółki Ani.

 Zaczynamy łagodnie. Do miski wrzucamy rukolę lub dowolna mieszankę sałat z rukolą. Na zieleninie układamy pokrojony w kawałki niebieski ser. Soczysta gruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałaty.
 Teraz czas na rozbrajanie granatu... Przekrójcie owoc na pół, a potem jeszcze na troszkę mniejsze części i spróbujcie wydobyć z nich czerwone kuleczki tak, by ich nie poprzecinać, by nie straciły swego cierpkiego soku.
 Posypcie nimi sałatę. Prawda, że ślicznie wyglądają na zieleninie rukoli?
Na koniec prażone orzechy laskowe.
 Sałatkę podajemy z dressingiem francuskim (oliwa+musztarda) lub z sosem salsa, jak radzi Ania.